fbpx

Se poate muri pentru că ai băut prea multă apă? DA!

alpiniști pe vârful lui elbrus

Una dintre cele mai importante condiții pentru a avea o viață sănătoasă este hidratarea corectă, atât în viața de zi cu zi, cât și, sau mai ales, în timpul efortului fizic. Oamenii care au mers cu mine la altitudine – indiferent că e vorba de trekking-ul spre Everest Base Camp, ascensiuni în Alpi sau la ski – știu despre ce vorbesc. Sunt aproape obsedat de felul în care se hidratează.

La ultima tură externă ghidată, în Caucaz, pe Elbrus (5640m), cel mai înalt vârf al Europei, unul dintre pacienți a luat un pic mai extrem recomandarea mea de a bea 3-4 litri de apă pe zi și a băut volumul respectiv în mai puțin de 3 ore. Rezultatul? O intoxicație cu apă, afecțiune care poate avea efecte foarte grele, până la comă și moarte.

Practic, ce înseamnă asta, pe înțelesul tuturor? Păi înseamnă să bei atâta apă într-un timp atât de scurt încât asta devine suficient pentru ca metabolismul și, în special, rinichii să nu mai fie capabili să proceseze volumul de apă din organism. Acest surplus e înmagazinat în celule, care își măresc, astfel, volumul. La nivelul creierului, ești în pericol de EDEM CEREBRAL, ceea ce poate duce la moarte. La fel, odată cu creșterea volumului de apă din organism, concentrația de Sodiu (Natriu), elementul care ne manageriază hidratarea corectă, scade sub limita acceptabilă și se instalează HIPONATREMIA. În situații grave, și acest lucru poate avea aceleași efecte, coma și moartea.

Concluzia? Atât în timpul efortului, cât și în viața de zi cu zi, hidratați-vă corect. Așa cum prea puțină apă vă reduce capacitatea de efort, și prea multă apă poate dăuna, chiar grav. Nu sunt medic, ca să dau sfaturi medicale, dar sunt un ghid cu experiență, care a antrenat și ghidat suficienți oameni astfel încât să mă lovesc de cele mai diverse situații și să trebuiască să mă documentez despre ele.

Pentru o abordare științifică a INTOXICAȚIEI CU APĂ, a simptomelor, riscurilor si tratamentului ei, citiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *