Jungla ugandeză, peisaje superbe și, la final, un spectaculos safari pe apă

Poate nu la fel de celebru precum Kilimanjaro, Margherita Peak oferă un traseu mult mai spectaculos decât vărul lui mai înalt din Tanzania. Junglă deasă, mlaștini și torente de traversat, poduri spectaculoase și refugii îngrijite fac din el nu doar un munte de urcat, ci mai ales o experiență specială. 

În antichitate, Rwenzori (Uganda), lanțul din care face parte și Margherita Peak, era cunoscut drept Mountains of The Moon (Munții Lunii) și era considerat locul de unde izvorăște Nilul. Mai târziu, exploratorii vremii au descoperit că Nilul are mai multe izvoare și că, într-adevăr, unul dintre ele se formează din topirea ghețarilor lui Rwenzori.

Povestea primei mele expediții pe Rwenzori (Uganda), în 2012, o puteți citi aici, iar galeria foto e aici.

Programul expediției

29 ianuarie – 9 februarie 2020

Ziua 1-2

Zbor București – Entebbe

După zborul spre Entebbe, aeroport făcut celebru de o spectaculoasă operațiune de recuperare a unor ostatici de către ISF, forțele militare ale Israelului, urmează transferul spre Kampala, capitala Ugandei, unde ne cazăm.

Ziua 3

Kampala-Kasese-Nyabitaba (2650m)

Facem transferul de la Kampala la Kasese, la intrarea în traseul spre munte. Drumul va dura cam 7 ore cu microbuzul, printre plantații de ceai și banane. Ajunși în Nyakalengija (1500m), ne întâlnim cu porterii și ghizii locali, apoi urcăm spre primul refugiu, Nyabitaba (2600m), unde petrecem noaptea.

Ziua 4

Nyabitaba (2650m)-John Matte Hut (3380m)

Din punct de vedere al vegetației, suntem în plină junglă, iar traseul se prezintă ca atare: rădăcini, noroaie, râul Mubuku de traversat. Ca-n junglă, deh.

Ziua 5

John Matte Hut (3380m) – Bujuku Camp (3977m)

Cea mai lungă mlaștină pe care ați traversat-o vreodată, garantat, ceea ce introduce în scenă un articol de echipament mai puțin utilizat pe munte, cizmele de cauciuc.

Ziua 6

Zi de aclimatizare la Bujuku Camp

Un scurt trekking de aclimatizare, cu întoarcere la Bujuku, pentru că suntem, deja, la 4000 de metri, ceea ce înseamnă că începem să simțim din ce în ce mai puternic efectele lipsei oxigenului.

Ziua 7

Bujuku Camp (3977m) – Elena Hut (4541m)

Terminăm de urcat mlaștina Bigo Bog începută în ziua precedentă, apoi, în sfârșit, stâncă. Pe niște frumoase plăci, unde urcăm la aderență, ajungem la Elena Hut. Este ultimul refugiu înainte de vârf, dar și locul unde noaptea poți vedea cele mai multe stele pe care le-ai putut vedea vreodată.

Ziua 8

Elena Hut (4541m) – Margherita Peak (5109m) – Kitandara Lakes Camp (4100m)

Plecarea spre vărf e la 3 dimineața, ca pe orice vârf înalt, pe un traseu interesant, cu adevărat alpin. Începem cu o cățărare decentă, frumoasă, pe stâncă solidă, urmează ghețar și apoi iar stâncă pe porțiunea finală. De sus, putem admira cu adevărat jungla ecuatorială întinsă de jur împrejur, în Uganda și Congo. Mia de metri de coborâre care urmează este doar drumul până la unul dintre cele mai pitorești refugii pe care le-am întâlnit eu până acum, pe malul lacurilor Kitandara.

Ziua 9

Kitandara Lakes Camp (4100m) – Nyabitaba – Nyakalengija – Kasese

Aventura noastră pe munte s-a încheiat, coborâm în Nyakalengija, apoi urmează transferul spre Kasese, unde ne cazăm pentru următoarele două nopți.

Ziua 10

Safari cu jeepul și cu barca în Queen Elizabeth Park

O zi spectaculoasă cum numai un safari în savana ugandeză poate fi. A propos, în swahili, limba băștinașilor, safari înseamnă călătorie. Prima parte a zilei o petrecem în jeep, după prânz ne urcăm pe barcă și strâbatem canalul care leagă cele două superbe lacuri, Queen Elizabeth și Edward.

Ziua 11-12

Transfer Kasese-Kampala-Entebbe și zborul spre casă

date tehnice

  • ATENȚIE! INTRAREA ÎN UGANDA ESTE CONDIȚIONATĂ DE PREZENȚA CARNETULUI GALBEN DE VACCINURI OBLIGATORII
  • Din punct de vedere tehnic, Rwenzori (Uganda) este un vârf care nu pune probleme deosebite.
  • Sunt necesare cunoștințe de cățărare de bază și de mers pe ghețar (rock scrambling, rapel, mers legat în coardă, folosirea colțarilor și a pioletului)
  • Echipament tehnic necesar: colțari, piolet, ham, cască, dispozitiv de rapel, prusik, anou scurt.
  • Lista completă a echipamentului necesar, inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte, kit medical etc o primiți după înscriere.

PREȚUL INCLUDE

Toate transferurile


Ghid român (Costin Miu) și ghizi locali, toți autorizați


1 x cazare în camere duble + breakfast în Kampala


6 x cazare în refugii pe perioada ascensiunii


2 x cazare + breakfast în Kasese


Full board (mic dejun, prânz, cină) pe perioada ascensiunii


Porteri, bucătari, taxe de acces în parcul Rwenzori (Uganda)


Safari și prânz

PREȚUL NU INCLUDE

Biletele de avion București-Entebbe (aprox. 800 euro)


Viza de Uganda


Asigurarea de altitudine obligatorie


Mesele din Kampala și Kasese în afara micului dejun


Eventuala închiriere de echipamente tehnice, îmbrăcăminte sau saci de dormit


Bacșișuri


Cheltuieli personale