Hai pe acoperișul Africii, la aproape 6000 de metri, apoi în Serengeti și pe plaja din Zanzibar!

Din punct de vedere tehnic, ascensiunea lui Kilimanjaro pe ruta Machame este un hiking, dar cei 5895 de metri te vor face să simți din plin efectele altitudinii asupra organismului.

Kili este cel mai înalt vârf de pe continentul african, motiv pentru care este inclus în circuitul Seven Summits, alături de Everest (Asia), Aconcagua (America de Sud), Denali (America de Nord), Elbrus (Europa), Carstenz Pyramid (Australia și Oceania) și Vinson (Antarctica). 

Din toate rutele și duratele posibile, eu am ales pentru expediția noastră varianta Machame de 7 zile. Deși este cea mai solicitantă, am preferat-o pentru faptul că este cea mai bună pentru aclimatizare, principala problemă în ascensiunea lui Kilimanjaro (vezi aici un articol de pe blog despre Machame). După urcarea vârfului, recompensele vin bine-meritate. Două zile de safari în legendarul parc Serengeti și apoi cele 5 zile de plajă în exoticul Zanzibar vor compensa din plin efortul de pe munte.

Între 2022 și 2025, în cele 4 expediții pe Kilimanjaro, au urcat pe vârf 32 din cei 36 de clienți pe care i-am ghidat.

 

Programul expediției

25 Ianuarie – 9 Februarie

Ziua 1-2 – 25-26 Ianuarie

Zbor București – Kilimanjaro și transferul la Moshi.

După transferul de la aeroportul Kilimanjaro la hotelul din Moshi, vom petrece restul zile odihnindu-ne sau explorând împrejurimile orașului. Seara vom avea un briefing despre ziua următoare.

Ziua 3 – 27 Ianuarie

Trekking Machame Gate, 1.640m – Machame Camp, 2.835m

Dimineața vom fi transferați de la hotel la Machame Gate, poarta de intrare în Parcul Național Kilmanjaro. După formalitățile de check-in și cântărire a bagajelor, urmează un trekking de 6-7 ore până la tabăra Machame Camp, la 2835m. Traseul ne conduce prin pădurea tropicală formată din copaci foarte bătrăni, ferigi imense, liane, licheni și mușchi și populate cu simpatico maimuțe colobus, alb cu negru.

Ziua 4 – 28 Ianuarie

Trekking Machame Camp, 2835m – Shira Camp, 3700m

După micul dejun, începe a doua zi de trekking, iar terenul devine mai abrupt și mai uscat. Ieșim din zona de pădure tropicală, așa că relieful montan începe să-și facă apariția. Durata traseului este mai mica decât în ziua precedent, așa că vom petrece întreaga după-amiază în tabăra Shira. Seara vom admira apusul superb care colorează în auriu fața stâncoasă și ghețarul Kibo.

Ziua 5 – 29 Ianuarie

Trekking Shira Camp, 3700m – Lava Tower, 4600m – Barranco Camp, 3900m

Deși vor urca aproape 900 de metri, vom dormi la o aproape acceași altitudine ca noaptea precedent, ceea ce face foarte bine aclimatizarea organismelor noastre la altitudine. Ziua începe cu o ascensiune lungă pe platoul Shira spre Lava Tower, printr-un desert alpin endemic, unic în lume. Coborârea spre Barranco Camp se face printr-o vale cu exemplare uriașe de plante Lobellia și Senecio. Ajungem la Barranco, cea mai spectaculoasă tabără a traseului, după 6-7 ore de mers.

Ziua 6 – 30 Ianuarie

Trekking Barranco Camp, 3900m – Karanga Camp, 3995m.

O altă zi foarte bună pentru aclimatizare. Deși scurtă, 3-4 ore, este formată din urcări și coborâri succesive, iar noaptea o vom petrece la aceeași altitudine ca noaptea precedentă.  După urcarea Barranco Wall, o cățărare susținută, dar cu un grad de dificultate mic, poteca ne poartă prin zone cu contraste uimitoare de desert și vegetație.

Ziua 7 – 31 Ianuarie

Trekking Karanga Camp, 3995m – Barafu Camp, 4673m

Ultima zi de apropiere înainte de atacul vârfului va fi scurtă, 3-4 ore, iar traseul traversează o zonă foarte uscată, cu masivul Kibo însoțindu-ne, pe partea stângă, pe toată durata trekkingului. Vom încheia seara cu o cină devreme, pentru că vom avea la dispoziție doar câteva ore de somn înainte de urcarea vârfului.

Ziua 8 – 1 Februarie

Trekking Barafu Camp, 4673m – Uhuru Peak, 5.895m – Mweka Camp, 3100m sau Millenium High Camp, 3900m

Noaptea vârfului e aici! Trezirea se face la miezul nopții pentru un mic dejun rapid, apoi plecăm spre vârf. În 5-6 ore vom ajunge pe buza craterului, la Stella Point, iar de aici până pe Uhuru Peak, 5895m, cel mai înalt punct al lui Kilimajaro, ne mai ia încă 1-1,5 ore. Răsăritul superb al soarelui și imaginea spectaculoasă a celebrilor ghețari de pe Kilimanjaro fac toți banii și efortul. Coborârea se face pe același drum de la urcare cu o pauză la Barafu Camp, pentru odihnă și prânz. Apoi, vom continua spre Mweka Camp sau Millenium Camp, în funcție de starea fizică.

Ziua 9 – 2 Februarie

Trekking Mweka Camp, 3100m/Millenium Camp, 3700m – Poarta Mweka, 1700m – Moshi

După ceremonia de adio pe care ne-o vor oferi porterii, începem ultima coborâre a aventurii noastre pe Kilimanjaro, spre Mweka Gate și de acolo spre Moshi, pentru o binemeritată odihnă. Și, bine-nțeles, mult-visatul duș.

Ziua 10-11 – 3-4 Februarie

Safari în parcul național Serengeti

După cele 7 zile de munte, safari vine să întregească experiența specific tanzaniană. Ne vom delecta cu două zile în, fără îndoială, cel mai legendar safari al Africii, Serengeti. Noaptea dintre ele o vom petrece într-o tabără de corturi, în plină savană și în mijlocul sunetelor vieții de noapte a faunei tanzaniene.

Parcul Național Serengeti este un sit al Patrimoniului Mondial plin de animale sălbatice. Peste 2 milioane de zebre, antilope, gazele sau bivoli, 4000 de lei, 1000 de leoparzi, 550 de gheparzi și aproximativ 500 de specii de păsări locuiesc pe o zonă de aproape 15.000 de kilometri pătrați.

Ziua 12-16 – 5-9 Februarie

Relaxare în exoticul Zanzibar

Zanzibar.

One of a kind. Cu istorie, cu plaje minunate, cu păduri de mangrove, cu viață de noapte trepidantă, cu mâncare de 100 de puncte în bodegi locale sau în restaurante de lux, locul de naștere al lui Freddie Mercury stă singur în propria ligă a destinațiilor de vacanță exotică. Sigur vă veți reîntoarce aici!

Ziua 16 – 9 Februarie

Zborul spre casă, Zanzibar-București

date tehnice

  • Din punct de vedere tehnic, Kilimanjaro este un vârf care nu pune probleme deosebite.
  • Este necesară o bună pregătire cardio, pentru că altitudinea este principala provocare
  • Bocancii de altitudine sunt obligatorii, pentru că noaptea vârfului poate fi foarte friguroasă
  • Lista completă a echipamentului necesar, inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte, kit medical etc o primiți după înscriere.

PREȚUL INCLUDE

Toate transferurile de grup, în afara celor din Zanzibar


Ghid român (Costin Miu) și ghizi locali, toți autorizați


3 x cazare în camere duble + breakfast în lodge-uri premium în Moshi și Arusha. Pentru cazare single, se aplică supliment de cameră.


6 x cazare în cort dublu pe perioada ascensiunii


4 x cazare în camere duble + breakfast în Zanzibar. Pentru cazare single, se aplică supliment de cameră.


1 x cazare în cort în safari


Full board (mic dejun, prânz, cină) pe munte și în safari


Porteri, bucătari, taxe de acces în parcul Kilimanjaro


Ghid, mașini 4×4, full board și taxe de acces în parcul național Serengeti

PREȚUL NU INCLUDE

Biletele de avion București-Kilimanjaro-Zanzibar-București


Asigurarea de altitudine obligatorie


Mesele din Moshi și Zanzibar, în afara micului dejun


Eventuala închiriere de echipamente tehnice, îmbrăcăminte sau saci de dormit


Bacșișuri pe munte și în safari (cca 300USD de persoană)


Cheltuieli personale


Transferurile din Zanzibar aeroport-hotel-aeroport și activitățile de pe insulă (boat safari, scuba, vizite ale obiectivelor turistice de pe insulă etc)