fbpx

Obține-ți singur compensații pentru zbor anulat/întârziat/overbooked

Schiori la Kopaonik, Serbia.

Acesta nu este un articol despre Everest Base Camp trekking, Elbrus sau ski, dar are legătură directă cu zborul spre acestea sau spre diverse alte destinații ale lumii. Mai precis, o să afli că poți obține singur compensații pentru un zbor anulat, întârziat sau overbooked.

Știți reclamele din social media la diverse site-uri care se oferă să-ți obțină compensații de la companiile aeriene în caz de anulare a zborului tău sau de întârziere mai mare de 3 ore? Normal că le știți, e plin feed-ul de ele. Recent, am aflat și ce e cu ele și m-am gândit să vă spun și vouă că, în cele mai multe cazuri, n-aveți nevoie de ele.

A trebuit, la un moment dat, să ajung la Arad, așa că mi-am cumpărat bilete la zborul spre Timișoara. Din motive tehnice – un senzor care nu răspundea la apel or something – după ce ne-au îmbarcat și ne-au ținut în avion vreo două ore jumate, ne-au anunțat că avionul nu mai pleacă decât peste vreo 3 ore, eventual. Nu mă ajuta la nimic, așa că am decis să renunț la deplasare și m-am îndreptat către biroul din aeroport al companiei, să văd cum îmi recuperez banii pe bilet, vreo 62 de euro.

Doamna de la ghișeu mi-a aruncat ceva de genul „vedeți pe site-ul companiei, găsiți acolo ce și cum”, mai și trecusem recent printr-o experiență cu o altă companie pe al cărei site căutasem vreo 4 zile să mă lămuresc cu o chestie, așa că am decis să mă adresez unui astfel de site de compensații. Oamenii au fost rapizi, răspunsul a venit prompt, pentru un zbor de 400 de km puteți primi 250 de euro compensație, din care noi oprim 75 pentru cheltuieli. Adică mai bine de 33% succes fee. Expresia completă a fost „If all goes well, our experienced specialists will take the fight to Ryanair and handle all the legal work – you won’t even have to engage with any bothersome legal language.” Aia e, zic, dacă se implică specialists, e cu figth și legal work, oamenii își merită procentul, eu mă văd cu banii pe bilet plus onoarea reperată, vorba lui Caragiale, so everybody wins. Totuși, pentru că ceva nu se simțea well, am zis să văd și pe site-ul companiei aeriene ce și cum. Am găsit pagina pentru claims, am completat niște forms și, ce să vezi, vine mail de la Customer Service cu scuze pentru incident și cu informația că, conform Article 7 of EU Regulation 261/2004, voi primi o compensație de 250 de euro, iar pentru asta trebuie doar să le comunic contul, banca, IBAN și codul SWIFT.  Deci care fight, care specialists, care legal work, care bothersome legal language?

În concluzie, atât companiile aeriene, cât și site-urile de compensații merg pe lipsa de informare a publicului. Primele nu sunt tâmpite să promoveze această reglementare UE care le obligă să plătească compensații, ceilalți o dau cu fight și legal work astfel încât să te facă să crezi că obținerea compensațiilor vieții e o chestie pe care doar ei o pot duce la capăt, deci merită să-ți ia un procent bun din compensație.

Realitatea? Orice companie aeriană europeană e obligată să-ți plătească compensații pentru un zbor anulat, întârziat sau overbooked în condițiile legii 264/2004, așa că tot ce trebuie să faceți e să verificați dacă întârzierea/anularea/overbooking-ul zborului vostru se califică pentru compensații și să cereți compensația direct companiei cu pricina. E dreptul vostru și e perfect legal. Abia dacă compania aeriană refuză, ceea ce e puțin probabil, puteți apela la avocați.

Zboruri line!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *