Cel mai înalt vârf al Europei, într-o zonă de poveste a Rusiei

Elbrus (5642m) este cel mai înalt vârf din Europa. Un vulcan latent, Elbrus se află în Caucaz, în sudul Rusiei, lângă granița cu Georgia. Vezi fotografii aici.

Fun facts

  • În 1956, a fost urcat în masă de 400 de muncitori, pentru a marca 400 de ani de la înființarea Kabardino-Balkariei, Republica Autonomă în care se află Elbrus.
  • În 1997, o echipă condusă de faimosul montan rus Alexander Abramov (foto în galerie, alături de ghidul montan Costin Miu) a urcat cu un Land Rover Defender pe vârful de est, intrând în Cartea Recordurilor Guinness. Proiectul a durat 45 de zile în total. Rușii au reușit să conducă vehiculul până la refugiile de la Gara Bashi (3800m), dar deasupra au folosit un sistem de scripeți care să-l tragă în sus. Pe drumul de întoarcere, un șofer a pierdut controlul vehiculului și a trebuit să sară din mașină, ca să se salveze. El a supraviețuit accidentului, dar vehiculul s-a lovit de stânci și, se pare, a rămas îngropat în zăpadă până în ziua de azi.
  • În 2016, alpinistii ruși Artyom Kuimov și Serghei Baranov au intrat în Guinness World Record ajungând pe vârful Elbrus pe ATV-uri.

Ziua 1

Zbor București – Mineralnye Vody

Zborul spre Mineralnye Vody (Apa Minerală, aceasta este traducerea numelui localității în care aterizăm) se face cu escală prin Moscova sau Istanbul. Urmează transferul spre Prielbrusye și cazarea în Cheget.

Ziua 2

Zi de aclimatizare 1

Hiking din Cheget (2400m) până pe vârful Cheget (3100m).

Ziua 3

Zi de aclimatizare 2

Urcăm cu 3 gondole până la stația Gara Bashi (3800m), ne cazăm la Butoaie (refugiul The Barrels), apoi facem un trekking de aclimatizare până la 4200m, la baza Priut 11, de unde revenim la Gara Bashi, unde înoptăm.

Ziua 4

Zi de aclimatizare 3

Trekking de aclimatizare până la Pastukhov Rocks (4800m) și retur la Gara Bashi.

Ziua 5

Ziua de vârf

În funcție de cum alegem să urcăm, pe picioare sau cu ratrak-ul până la 4700, plecarea se face la ora 12 noaptea sau la ora 3 dimineața. În jurul orei 9 atingem vârful, apoi coborâm spre Gara Bashi, unde înoptăm.

Ziua 6

Ziua de rezervă în caz de vreme rea sau zi de coborâre spre Cheget

Ziua 7

Ziua de rezervă în caz de vreme rea sau zi de coborâre spre Cheget

Ziua 8

Transfer spre Mineralnye Vody și zborul spre casă.

date tehnice

  • Din punct de vedere tehnic, Elbrus este un vârf care nu pune probleme deosebite. Dificultățile pot apărea din cauza altitudinii și a vântului
  • Sunt necesare cunoștințe de hiking/climbing de iarnă: folosirea colțarilor și a pioletului, ancorarea pe o coardă fixă
  • Echipament tehnic necesar: colțari, piolet, ham, două carabiniere autoblocante, două anouri de minim 200cm
  • Lista completă a echipamentului necesar, inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte, kit medical etc o primiți după înscriere.

PREȚUL INCLUDE

Transferuri aeroport-hotel-aeroport


Ghid român și ghid local, ambii autorizați


4 x cazare în camere duble + breakfast în Cheget


3 x cazare în refugiu de 6 locuri în Gara Bashi (3800m)


Full board (mic dejun, prânz, cină) pe perioada cazării la Gara Bashi


Cartele pentru cele trei gondole spre Gara Bashi 


Transfer cu ratrak (dacă e cazul) de la Gara Bashi (3800) la refugiul The Barrels (3700m) și invers 

PREȚUL NU INCLUDE

Biletele de avion București-Mineralnye Vody (aprox. 400 euro)


Costul vizei de Rusia (200 lei)


Asigurarea de altitudine obligatorie (100 lei)


Mesele din Cheget în afara micului dejun


Eventuala închiriere de echipamente tehnice, îmbrăcăminte sau saci de dormit


Urcarea/coborârea cu ratrak-ul de la Gara Bashi (3800) la Pastukhov Rocks (4800m) sau la 5000m (aprox. 120 euro urcarea, 60 euro coborârea)