fbpx

CELE MAI IMPORTANTE SFATURI PENTRU CEI CARE DORESC SĂ FACĂ UN TREKKING ÎN HIMALAYA

Everest Base Camp trekking cu Costin Miu
  • Faceți-vă o asigurare de călătorie potrivită. Aceasta trebuie să acopere riscurile trekului la altitudine, eventuale acțiuni de căutare/recuperare, evacuarea cu elicopterul, spitalizare și repatriere. În Nepal, drumurile în zonele înalte lipsesc aproape cu desăvârșire, așa că evacuarea se poate face doar cu elicopterul. Fără asigurare, un zbor vă costă între 7.000-8.000 USD, bani pe care trebuie să-i plătiți înainte ca elicopterul să se ridice de la sol. Personal, în mai, am evacuat doi turiști norvegieni din Everest Base Camp din motive medicale și, pentru că aveau asigurarea potrivită, n-au fost nevoiți să scoată din buzunar nici un euro. Atenție, asigurările obișnuite nu acoperă activitățile la altitudine!
  • Evitați călătoriile low budget. Știu, o călătorie în Nepal sau în Himalaya poate fi îndeplinirea unui vis de o viață și mulți sunt dispuși să plece cu minimul de cheltuieli și de confort, doar pentru a-și îndeplini visul. Totuși, un trek la altitudine e altceva decât o săptămână pe plaja de la Corbu. Viața la peste 4000 de metri este o activitate extrem de consumatoare de energie, aveți nevoie să vă hrăniți și să vă odihniți corespunzător, ca să nu mai vorbesc de calitatea echipamentului de munte. Un trek în Himalaya nu e un city break la Praga, pe care îl cumperi doar pentru că l-ai găsit foarte ieftin. Dacă ai dat de bilete de avion ieftine spre Kathmandu e doar pentru că nimeni nu merge acolo în afara sezonului, nu pentru că ai avut tu noroc și o iei ca pe-o ocazie pe care nu trebuie să o ratezi!
  • Consultați-vă cu un profesionist. Dacă, totuși, insitați să mergeți singuri, cel puțin, cereți sfatul unui ghid familiarizat cu zona și cu viața la altitudine. Puteți fi un mare alergător montan sau vreun campion de triatlon și, cu toate astea – sau tocmai de-asta – lipsa de experiență vă poate pune foarte ușor viața în pericol la altitudine. Trekkingul sau alpinismul de altitudine sunt sporturi diferite față de orice activitate fizică desfășurată la nivelul mării sau pe munții României. Altitudinile de peste 3500 de metri aduc scăderea presiunii aerului și a cantității de oxigen inspirat, modificări care duc la alterarea mult mai rapidă a calităților fizice și mentale cu care sunteți obișnuiți.

În concluzie, un trek în Himalaya e, într-adevăr, o poveste, dar nu merită nici sănătatea, nici viața voastră. Faceți-l cum trebuie făcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *