Rwenzori, UGANDA

Un munte fascinant, cu junglă până la aproape 4300 de metri, cu refugii frumoase, cu mlaștini de traversat, cu o noapte de vârf spectaculoasă în care ai de străbătut teren mixt, stâncă și ghețar.

Aconcagua, ARGENTINA

Cel mai înalt munte din afara Asiei, Aconcagua domină Anzii Cordilieri, pe granița dinte Chile și Argentina. Cum îmi place mie să-l descriu, este cea mai prietenoasă ocazie de a vedea cam ce înseamnă o expediție la altitudine.

Kilimajaro, TANZANIA

Unul dintre cei mai celebri munți ai lumii, parte a proiectului Seven Summits, Kili este cel mai înalt munte de sine stătător (care nu face parte dintr-nu lanț montan) din lume. Dacă ajungeți să-l urcați, nu ratați un safari în Serengeti.

Everest Base Camp, NEPAL

Sunt singurul ghid român care te poate ajuta să petreci o zi și o noapte în interiorul Everest Base Camp, în propria tabără de corturi. Diferența între a vedea BC și a petrece o zi și o noapte acolo e ca cea între a vedea o prezentare Victoria’s Secret și a avea acces în backstage.

Annapurna Circuit, NEPAL

Un trekking fascinant, cu locuri de o mare frumusețe, cu o încărcătură spirituală și religioasă specială datorită mănăstirilor budhiste și templeloro hinduse de pe traseu. Trecerea prin trecătoarea Thorung La e spectaculoasă, la fel ca vederea lui Dhaulagiri din cel mai înalt punct al ei.

Mont Blanc, FRANȚA/ITALIA

Un munte de legendă, cel mai înalt al Alpilor, leagănul alpinismului de altitudine al Europei. Luat, deseori, la preț de matineu, este mai periculos decât pare în filmulețele de pe YouTube, dar și extraordinar de frumos dacă îl urci cum trebuie urcat.

Matterhorn, ELVEȚIA/ITALIA

Probabil, cel mai recognoscibil munte al lumii, cu o siluetă de neconfundat, spectaculos cum numai o piramidă de stâncă de 1000 de metri poate fi. Un munte de mental în aceeași măsura ca de forță, Matterhorn e pentru montagnarzii cu experiență și cu nervi tari. Nu mergeți fără ghid, nu e loc de joacă sau de experimente.

Monte Rosa, ELVEȚIA/ITALIA

Al doilea vârf al Alpilor, Dufourspitze – sau Punta Dufour, în funcție de ruta pe care este abordat, elvețiană sau italiană – are o creastă finală absolut spectaculoasă. Terenul mixt de gheață și stâncă formează un traseu cu zone super-expuse și dădătoare de bătăi accelerate de inimă.

Elbrus, RUSIA/GEORGIA

Cel mai înalt vârf al Europei, în cel mai estic masiv montan al continentului, Elbrus nu pune probleme din punct de vedere tehnic, dar vremea e cea care te pune grav la încercare. Acolo, ideea nu e dacă bate sau nu vântul, ci cât de tare bate.

Musala, BULGARIA

Cel mai înalt vârf al munților Rila și al Balcanilor, Musala este un vârf foarte potrivit pentru a fi urcat pe schiuri de tură, pentru că traseul este unul de poveste, iar coborârea pe schiuri, de aproximativ 8-9 km, face toți banii. 

 

Lofoten/NORVEGIA

Norvegia este una dintre cele mai fascinante destinații pentru ski touring din întreaga lume, iar arhipelagul Lofoten, din nordul Norvegiei, este creme de la creme.