O expediție de neuitat în America de Sud

De la citadela incașă Machu Picchu până pe vârfurile înzăpezite ale lui Cotopaxi (5897m) și Chimborazo (6310m) și din Peru în Ecuador, această aventură sud-americană ne va duce în inima unei culturi străvechi, dar și pe vârful aflat la cea mai mare distanță de centrul Pământului.

Programul expediției pe zile

Ziua 1 – 30 iunie

Plecare din București

Ziua 2 – 1 iulie

Aterizare în Lima

Cazare la hotel.

Ziua 3 – 2 iulie

Zbor Lima-Cusco (3400m)

După check in-ul la hotel putem face un tur al ruinelor din jurul orașului. Înainte de cină vom avea un briefing de bun venit cu echipa locală și o verificare a echipamentului pentru a ne asigura că toată lumea este pregătită pentru aventura noastră. În aceeași seară vom avea o plimbare ghidată prin Cusco în drum spre cină și ne vom bucura de luminile și energia serii din acest oraș uimitor. Cazarea în hotel.

Ziua 4 – 3 iulie

Tur Sacred Valley

Ghidul nostru local ne va povesti despre Valea Sacră de-a lungul drumului cu autobuzul. Ne vom petrece ziua explorând orașele, piețele și ruinele împrăștiate pe vale. Acesta este un mod foarte colorat de a începe să învățăm despre istoria și cultura locală a incașilor și stilul de viață peruan. Cazare la hotel.

Ziua 5 – 4 Iulie

Cusco – Mollepata (2900m) – Soraypampa (3850m)

Ziua începe la ora 05:00, cu un drum cu autobuzul de aproximativ 2 ore și jumătate până la Mollepata, singurul oraș de-a lungul Salkantay Trail. După micul dejun, plecăm spre Cruzpata (3200m), într-un urcuș ușor. Sayllapata este locul pentru prânz, până la ora 14, după care continuăm spre Soraypampa, pe o potecă cu multe variații de nivel, așezări mici, floră, păsări mici sălbatice și vederi spectaculoase ale vârfului înzăpezit Humantay (5902 m). Aceasta va fi cea cea mai rece noapte a traseului. Cazare la cort.

Ziua 6 – 5 Iulie

Soraypampa – Abra Salkantay (4,650m) – Andenes (3840m)

După un început devreme, urcăm pe Valea Rio Blanco, până la Abra Salkantay, un pas aflat la 4650m, cel mai înalt punct al drumeției noastre. Ne oprim pentru a admira vederile vârfurilor înzăpezite ale Munții Vilcabamba în toate direcțiile, fața de sud a Salkantay-ului ridicându-se deasupra noastră.
În această zi priveliștile sunt uluitoare. După aceea ne vom bucura de un prânz cald și vom coborî în tabăra noastră la 3840m, după aproximativ 6 ore de mers. Pentru cei aflați în dificultate, sunt disponibili cai. Cazare la cort.

Ziua 7 – 6 Iulie

Andenes – La Playa sau Hot Spring

După ziua noastră lungă de ieri, ne bucurăm de un mic dejun pe îndelete, apoi începem drumeția noastră în jos, deasupra râului Salkantay, pentru 3-4 ore. Cazare la cort.

Ziua 8 – 7 Iulie

Hot Spring- Hidroelectrica – Aguas Calientes (2050m)

Acest traseu poate fi făcut în două variante. Prima presupune o urcare abruptă de 3,5 ore până pe vârful Llactapata, apoi o coborâre spre râu, astfel încât ajungem la Hidroelectrica după aproximativ 7 ore. Urmează prânzul și drumul spre Aguas Calientes, unde ajungem spre 8 seara. A doua variantă e călătoria cu mașina care ne va duce până la Hidroelectrica, apoi cele trei ore de trekking ușor spre Aguas Calientes, de-a lungul căii ferate. Cazare la hotel.

Ziua 9 – 8 Iulie

Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco

După o trezire devreme, la 4.30, urmează drumul cu autobuzul spre Machu Picchu, unde ne așteaptă un tur ghidat al citadelei inka de aproximativ 2 ore. După vizită, dacă ați luat bilet pentru muntele Huayna Picchu, puteți urca pentru a experimenta o priveliște spectaculoasă a întregului Machu Picchu, a văilor și munților care îl înconjoară, a vizita Templul Lunii sau fabulosul Pod Inca. După-amiaza, ne întâlnim în orașul Aguas Calientes, de unde luăm trenul înapoi spre Cuzco. Cazare la hotel.

Ziua 10 – 9 Iulie

Cusco – Rainbow Mountain

Ziua începe foarte devreme, la 4 AM. Transferul privat durează aproximativ 3 ore până la Pitumarca, unde oprim  pentru micul dejun. După aceea, continuăm încă 30 de minute până la Fulawasipata, unde începe hiking-ul până la munții Rainbow, aproximativ 3 ore. Pe drum vom vedea Alpacas Llamas și case tradiționale locale. Pe vârf, la 5200m, vom sta timp suficient pentru poze, apoi vom coborî timp de 2 ore până la mașină. Urmează drumul la Pitumarca pentru prânz și apoi la Cusco. Totul va dura aproximativ 12 ore.

Ziua 11 – 10 Iulie

Zbor Cusco – Lima

Ziua 12 – 11 Iulie

Zbor Lima – București sau Lima-Quito pentru ei care continuă cu Ecuador

Dacă ajungem in Quito dimineata, dupa-amiaza putem face un tur in orasul vechi colonial (aprox. 4 ore). Cazare la hotel.

Ziua 13 – 12 Iulie

Prima zi de aclimatizare Quito-Ruco Pichincha (4696m)

Ruco Pichincha este situat în apropierea orașului Quito și este o variantă excelentă pentru aclimatizare. Dimineața, după micul dejun, vom fi transferați în partea de NV a orașului, de unde vom urca cu telecabina până la 4100m. Apoi, tura dus-întors până pe vârful Ruco Pichincha va dura cam 5 ore. Cazare la hotel.

Ziua 14 – 13 Iulie

Ziua 2 de aclimatizare, Quito – Iliniza Norte (5126m) – Quito

Cazare la hotel.

Ziua 15 – 14 Iulie

Quito – Refugiul Jose Rivas (4800m)

Vom pleca din Quito (2.800m) dimineața devreme (8h00) și vom conduce spre sud prin Bulevardul Vulcanilor până ajungem la intrarea în Parcul Național Cotopaxi. De aici vom conduce spre est până la parcarea Cotopaxi (4.500 m) din zona de camping Limpiopungo, apoi vom urca încă o oră până la Refugiul Jose Rivas (4.800 m). Prânzul va fi servit la scurt timp după aceea.

După-amiaza ne vom îndrepta spre ghețar pentru antrenamente pe gheață (aproximativ 2 ore). Vom repeta câteva tehnici de bază de colțari, piolet etc. Ne vom întoarce la refugiu pentru cină și odihnă. Cazare la refugiu.

Ziua 16 – 15 Iulie

Jose Rivas – Cotopaxi Summit – Banos

Miezul nopții va fi ora de trezire, iar plecarea spre vârf va fi în jurul orei 01:00, nu înainte de a lua un mic dejun ușor și de a ne pregăti lucrurile pentru ascensiune. Urcarea până pe vârf ne va lua 6 până la 8 ore, iar coborârea încă 2-3 ore. Ajunși la refugiu, împachetăm și coborâm în parcare, de unde mașinile ne vor duce în orașul Banios (1,800m). Cazare la hotel.

Ziua 17/18 – 16/17 Iulie

Zi de rezervă pentru Cotopaxi sau de odihnă în Banios

Zi de odihnă în orășelul Banios (1.800m). Vizită opțională la cascadele de-a lungul canionului râului Pastaza. Cazare la hotel.

Ziua 19 – 18 Iulie

Banios – Refugiul Carrel (4800m) – Tabăra de corturi (5000m)

De la Banios vom conduce spre sud-vest până la intrarea în Rezervația Chimborazo pentru aproximativ 4 ore și jumătate, până când ajungem la refugiul Hermanos Carrel (4.800 m). De aici, urmează să urcăm aproximativ o oră până la Whimper’s Hut (5.000 m) unde vom cina și ne vom odihni. Cazare la cort.

Ziua 20 – 19 Iulie

Tabăra de corturi – Chimborazo summit (6310m) – Refugiul Carell – Quito

La miezul nopții vom începe urcarea spre vârful celui mai înalt munte din Ecuador, Chimborazo, care va dura 8 până la 10 ore. Fiecare alpinist va primi o cutie de prânz pentru ascensiune. Coborârea către refugiu va dura de la 3 la 5 ore. Odată ajuns în Whymper Refuge, ne vom împacheta lucrurile și vom coborî la Hermanos Carrel Refuge, unde ne vom lua prânzul și ne vom întoarce la Quito. Cazare la hotel.

Ziua 21 – 20 Iulie

Zi de rezervă pentru Chimborazo sau zi liberă în Quito

Ziua 22 – 21 Iulie

Zbor Quito-București

date tehnice

  • Salkantay Trail este un trek. Nu presupune o pregătire montană specială, ci doar o condiție fizică decentă. Pentru nopțile dormite în cort e nevoie de sac de dormit de iarnă, cu temperatura de confort de minim -10 grade.
  • După aterizarea în Cusco, veți simți efectele altitudinii: ușoare dureri de cap, respirație accelerată, oboseală anormală. Acestea vor dispărea după prima zi, când corpul începe să se aclimatizeze la cei 3400m la care este situat orașul. 
  • Cotopaxi și Chimborazo nu sunt foarte dificile din punct de vedere tehnic, dar presupun cunoștințe de alpinism de iarnă (folosirea corectă a colțarilor și a pioletului, deplasare pe ghețar, salvare din crevasă). Începătorii le vor putea deprinde în winter camp-urile dedicate din iarna 2022/2023.
  • Principalele dificultăți care pot apărea sunt cauzate de altitudine și ninsorile abundente. Ghizii își rezervă dreptul de a suspenda ascensiunile dacă există risc prea mare de producere a avalanșelor. 

PREȚURILE INCLUD

PENTRU SALKANTAY TRAIL

2 x cazare în Lima, 4 x cazare în Cusco, 1 x cazare în Aguas Calientes


Sacred Valley Tour cu ghid vorbitor de engleză


Toate serviciile de cazare, masă, transport bagaje și ghidaj pe durata trek-ului către Machu Picchu, inclusiv un cal de rezervă și butelie de oxigen pentru cei aflați în dificultate cauzată de altitudine, biletele de tren și autobuz pentru întoarcerea spre Cusco, taxa de acces la Machu Picchu

Pentru Cotopaxi & Chimborazo

Toate transferurile aeroport-hotel și hotel-munte

4 x cazare în Quito, 2 x cazare în Banios, toate cu breakfast inclus


Toate serviciile de cazare, transport și ghidaj pe durata turelor de aclimatizare și a ascensiunilor pe Cotopaxi și Chimborazo. Mesele nu sunt incluse pentru turele de aclimatizare, ci doar pentru vârfurile principale.

PREȚURILE NU INCLUD

Biletele de avion interne (Lima-Cusco) și internaționale


Salkantay Trail

Transferuri (le rezervăm în funcție de numărul de participanți), mesele din Lima și Cusco, sac de dormit, prânzul după vizita la Machu Picchu, trenul opțional Hidroelectrica-Machu Picchu, tips.


Cotopaxi & Chimborazo

Mesele din oraș, tips, echipament, asigurări


Zilele de rezervă pentru Cotopaxi (USD 250) & Chimborazo (USD 400) sau zilele suplimentare de cazare în Banos/Quito.